Foute wissel

Sven Kramer werd op 23 februari 2010 tijdens de Olympische spelen van 2010 in Vanvouver op de 10.000 meter gediskwalificeerd. Bij een baanwissel “corrigeerde” coach Gerard Kemkers de juiste koers van de Fries. Kemkers maakte Kramer duidelijk dat hij verkeerd aan het wisselen was. Kramer luisterde naar zijn coach, wisselde zoals Kemkers aangaf en verspeelde daarmee Olympisch goud. De coach had het fout. Kramer wisselde daardoor verkeerd en door die fout restte de scheidsrechters maar een ding: diskwalificatie van de man die de snelste was van allemaal.
Vier seconden sneller dan de uiteindelijke winnaar en toch verliezen.

De sporter zat midden in de wedstrijd, maar liet zich door iemand die daarbuiten stond beïnvloeden tot een verkeerde koers.
Bij hedendaagse projecten heeft een projectleider te maken met een opdrachtgever en vaak ook nog een stuurgroep. De projectleider zit in de wedstrijd. De opdrachtgever en stuurgroep staan daarbuiten. Maar de beslissingsbevoegdheid ligt wel in veel gevallen bij de opdrachtgever of stuurgroep.

Projectleiders (en andere professionals) moeten nogal eens dingen doen waarvan zij weten dat het geen toegevoegde waarde heeft voor het welslagen van hun project, maar kunnen dat soms moeilijk expliciteren (lees ook: 10.000 uur oefening (en projectmanagement)). En, wanneer je geen expliciete argumenten hebt, dan delf je in een discussie het onderspit.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.