De selectiviteit-knop

9789055943760-95In zijn boek Managers, maar dan echte (Managers, not MBAs) haalt Henry Mintzberg een decaan aan over de dingen die universiteiten doen om hoog in de rangorde van lijstjes voor beste business scholen te komen. Een mooi voorbeeld van de effecten van meetdrift.

Moedig iedereen die informatie over uw opleidingen vraagt, vooral studenten met onvoldoende vooropleiding, aan zich voor een studie op te geven… (U.S. News hanteert als maatstaf voor de selectiviteit het aantal toegelaten studenten gedeeld door het aantal kandidaten)…

Mintzberg geeft nog veel meer voorbeelden. Iedereen gaat aan die knoppen draaien waarmee hij zijn resultaat in de score kan verbeteren. Dat draaien heeft niets meer te maken met het beoogde gegeven waarom de score is opgenomen. Sterker, dat je daarmee potentiƫle studenten valse hoop geeft, doet helemaal niet meer ter zake. De knop heeft effect op de score en leidt tot onethisch handelen.
Wie maalt nog om dat laatste.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.