Apart!

Het woord “apart” kon voor mij altijd voor iets positiefs staan. “Apart!” kon uitdrukken dat iets heel positief bedoeld was. Voor mijn dochters is die betekenis verloren gegaan. “Apart”, heeft voor hen alleen nog een negatieve betekenis. Soms hebben we daar discussie over. Maar, voor hen is en blijft “apart” raar, negatief.
Daar zit ook wel weer iets in.
Van Dale geeft voor “apart” onder andere als betekenis “bijzonder”en als synoniemen: ongewoon, exclusief en opvallend. Daarnaast zijn betekenissen ook: anders, excentriek, vreemd.
Wat maakt dingen apart? Ze zijn afwijkend en opvallend, bijzonder. Wat bijzonder is valt op. En wat opvalt kan ook erg lelijk of slecht gevonden worden.
Dat kwam allemaal in me open toen ik vandaag en erg lelijke (hoekige) Mercedes zag rijden. Auto’s doen me weinig. De meeste modellen doen me niets. Opvallende vormen vallen op. En, ik moet zeggen, ik zie dan zelden iets opvallend moois. Heel lelijke modellen vallen me wel eens op. Opvallend en afwijkend is daardoor misschien sneller “slecht”. Want de mooie afwijkingen doen je minder. Doen mij minder.
Apart!

Kommentieren ist momentan nicht möglich.