Management, intrinsieke motivatie en prestatiebeloning

mei 21st, 2017

mgt-517-met-tekst_bewerkt-1

Uit onderzoek blijkt dat prestatiebeloning in het vooruitzicht stellen bij zaken waarvoor mensen al intrinsiek gemotiveerd zijn een negatief effect heeft op de prestaties van die mensen. Wie intrinsiek gemotiveerd is heeft geen prestatiebeloning nodig. Hij wil uit zichzelf al goed presteren. En, sterker, gezien de uitkomsten van het genoemde onderzoek, prestatiebeloning heeft dus op zo iemand juist een negatief effect.

lees-verder

Empathie en sociale media

mei 14th, 2017

div-147

Informatie is tegenwoordig voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Via internet en de sociale media vind je altijd gelijkgezinden. Het gros van de mensen is niet echt in staat om de eigen denkbeelden te relativeren en om eens te twijfelen aan het eigen gelijk. De meeste mensen zoeken liever bevestiging. Niet eens bewust meestal, maar onbewust. Onze intellectuele filters zorgen ervoor dat we vooral horen en waarderen wat ons gelijk bevestigt. We filteren weg wat daarmee niet te rijmen valt. Een fenomeen dat bekend staat als ‘confirmation bias’. Internet en de sociale media maken het mogelijk om je alleen te richten op datgene wat je bevalt. Als je dat doet, dan zal je steeds minder diverse informatie consumeren. Je gelijk wordt sterker en sterker, want het wordt niet meer uitgedaagd met andere denkbeelden.

lees-verder

Undercover Boss

mei 8th, 2017

mgt-516-undercoverboss-generic-sh-568x320-1

Voor wie wil weten hoe het er binnen het (Amerikaanse) bedrijfsleven aan toegaat op de werkvloer is het programma “Undercover Boss” een aanrader. De titel zegt het al, in het programma gaat een bovenbaas van een bedrijf undercover werken binnen zijn eigen bedrijf. Dat levert hen inzichten op over wat er zoal te verbeteren valt.

lees-verder

Least resistance to fight

mei 7th, 2017

mgt-525-fight-versus-intelligence

Citaat uit “Creative Experience

Creative Experience” van Mary Parker Follett bij bol.com

Hamel, efficiency en aanpasbaarheid

mei 2nd, 2017

efficiency-hamel

Gary Hamel maakt in “Wat er nu toe doet” één ding duidelijk. Een groot aanpassingsvermogen en efficiency staan op gespannen voet met elkaar. Wij hebben onze organisaties allemaal op het laatste gericht, terwijl het huidige tijdsgewricht met alle veranderingen die voortdurend om ons heen plaatsvinden om het eerste vraagt.

Citaat uit “Wat er nu toe doet”.

Boekbespreking “Wat er nu toe doet

lees-verder

Getting Projects Done

april 27th, 2017

pm-085-2016-08-27-181057

Getting Things Done ( lees ook: Boekbespreking “Getting Things Done”), of kortweg: GTD, is een manier van werken die de effectiviteit van mensen sterk verhoogd. GTD’ers zijn veel productiever dan niet-GTD’ers. Dat geldt ook voor projectleiders die GTD’en. Projectmanagement is in die zin ook “getting things done”. Of: getting projects done.

Waar wil ik heen?

lees-verder

Fundamentele attributiefout

april 25th, 2017

mgt-522-2017-04-02-1851_bewerkt-2

Bij individuele prestatiebeloning worden beloningen gekoppeld aan van te voren gedefinieerde resultaten die een individu, doorgaans een manager, dient te behalen. Wordt het doel behaald, dan wordt de beloning uitgekeerd, wordt het doel niet gehaald dan blijft de beloning achterwege. Een groot probleem met prestatiebeloning is dat iemand die met heel veel geluk (soms gemakkelijk) zijn doel behaald daarvoor wordt beloond, terwijl iemand die zijn uiterste best doet, maar pech heeft, niet uitbetaald krijgt.

lees-verder

Boekbespreking “Reality is Broken”

april 23rd, 2017

mgt-520-reality-is-broken

De werkelijkheid bidet ons niet de uitdagingen, de sociale connecties, de zorgvuldig vormgegeven genoegens en de motivatie die (computer)spellen ons wel geven. Gamers ervaren de werkelijkheid als “broken”. Games vervullen behoeften, bieden beloningen en brengen mensen samen op een wijze die de realiteit niet kan bieden.

lees-verder

Tijd, Geld, Kwaliteit

april 19th, 2017

mgt-478-2016-12-06-113202

Het bovenstaande plaatje kwam ik een keer tegen op een flip-over. Het was daar opgeplakt en was, zoals dat zo vaak met gebruikte flip-over-vellen gebeurt, achtergelaten in een vergaderkamer. Wat de bron is? Geen idee!
Maar, ik vond het te mooi om er niets mee te doen.

lees-verder

Hamel, leiden en dienen

april 15th, 2017

mgt-470-hongarije

Gary Hamel gebruikt zijn eigen plek en houding in de kerk waarbinnen hij “actief” is om ons de effecten van louter “dienen” duidelijk te maken. Die kerk werd vanaf de kansel top-down geleid. De kerkleiding bepaalde wat er moest en mocht gebeuren. Ruimte voor eigen initiatief was er niet. Het effect op Hamel was een afwachtende. Ook toen het met die kerkgemeenschap slechter ging. Hamel onderkent dat er bij hemzelf sprake was van lethargie. Hij beseft dat het geen excuus is, “maar het is moeilijk ergens warm voor te lopen als er weinig ruimte is voor eigen initiatief”.

lees-verder