Archive for the ‘Projectmatig werken’ Category

Doel en bedoeling in projecten

zondag, maart 19th, 2017

pm-101-doel-bedoeling

En op dat moment stelde ik vast dat het doel ook maar een middel is ten opzichte van onze bedoeling. En onze bedoeling was iets waar ik mij helemaal niet meer bewust van was omdat we ons doel gesteld hadden.

Een doel is iets waar je naartoe werkt. De bedoeling is je vertrekpunt. De bedoeling hoort voorop te staan. En te blijven staan. Ook in projecten. Onthouden waar alles om begonnen is.

lees-verder

Risicomanagement. Alles voorzien en beheerst?

zondag, februari 26th, 2017

pm-108-onvoorzien

Een leidinggevende beklaagde zich over de slechte beheersing van de projecten. Hoe kon het toch dat projecten zo vaak uitliepen?
De projectleider gaf als reactie dat de toekomst nou eenmaal niet voorspelbaar was en dat er zich altijd onverwachte zaken voordoen.
Dat kon volgens de leidinggevende niet waar zijn!

lees-verder

MasterChef Projecten

zaterdag, februari 18th, 2017

masterchef-projecten

Kijkt u ook weleens maar zo’n kookprogramma waarin de deelnemers steeds de meest onmogelijke uitdagingen krijgen? Waarbij ze in een uur tijd met ingrediënten die ze pas net hebben gehoord een hoog kwalitatief culinair gerecht neer moeten zetten?
Wat mij ontzag inboezemt is dat al die amateurkoks een grote hoeveelheid apparaten en technieken onder de knie heeft. De ene keer wordt iets bevroren met stikstof de andere keer wordt een rookapparaat ingeschakeld of de ijsmachine gebruikt. De koks weten welke instrumenten ze moeten gebruiken en laten de noodzakelijke vaardigheden op hun gerecht los.
Voor ieder gerecht worden specifieke instrumenten en specifieke vaardigheden ingezet.
Indrukwekkend.

lees-verder

De handboeken voorbij

woensdag, januari 4th, 2017

de-handboeken-voorbij

Projectmanagement is een praktijk. In opleidingen worden praktijken gepropageerd die als “best practice” gelden. En daar wringt een schoen. Want hoe wordt bepaalt wat een “best practice” is? Mijn antwoord daarop is in het kort: ik geloof niet dat dit expliciet gebeurt!

lees-verder

Antiflow

zaterdag, december 24th, 2016

antiflow

Ik zou niet weten waarom het ene projectplan op het andere moet lijken. Projecten zijn immers uniek. Toch hoor ik heel vaak dat het raar is dat er zoveel verschillende “formats” voor projectplannen worden gebruikt binnen één organisatie. En je ziet de effecten van dergelijke gedachten terug binnen organisaties. Voor allerlei regelmatig gebruikte soorten documenten worden formats ontwikkeld. Niet alleen voor projectplannen, maar voor allerlei dingen.

lees-verder

Projectleiders on a string

zondag, november 13th, 2016

project-leader-on-a-string

Het is een bekende paradox voor velen: de projectmanagementtheorie en -praktijk gaan grotendeels uit van het verwachte, van beheersing. Projectmanagers tonen hun meeste meerwaarde daarentegen juist bij het handelen rondom het onverwachte.

lees-verder

Reductionisme en projecten

donderdag, oktober 13th, 2016

pm-098-2016-09-25-230925

Opvallend in sommige veelgebruikte projectmanagementmethoden is dat ze eerder reductionistisch dan holistisch zijn. IPMA heeft alle kennis en vaardigheden in een BOK (Body of Knowledge) vastgelegd, PRINCE2 heeft juist allerlei (deel-)activiteiten uiteengerafeld en legt exact vast wat wanneer in welk geval moet gebeuren. Ook veel handboeken die organisaties zelf opstellen hebben dit karakter.

lees-verder

Slagkracht projectleiders

zondag, september 11th, 2016

pm-matrix-projectmanagement-lijnmanagement

Projectmatig werken is onder andere ontstaan om de slagkracht van organisaties te vergroten. De verantwoordelijkheid voor projecten ging naar mensen die projectleiders werden genoemd. Hiermee werd het management ontlast. Projectmatig werken verlegde de taken en verantwoordelijkheden die samenhingen met projecten naar gespecialiseerde “managers”, de projectleiders.

lees-verder-met-kader

Betere samenwerking door projectmanagement?

dinsdag, juni 21st, 2016

betere-samenwerking

In een studentenwerkstuk kwam ik een zinsnede tegen waarin beweerd werd dat je een betere samenwerking tussen disciplines kon bereiken door beter projectmanagement te verrichten. Enige onderbouwing werd niet gegeven, klaarblijkelijk was het voor deze student overduidelijk dat het doel van projectmanagement was om een betere samenwerking tussen de disciplines te bereiken.

Definities ontbraken ook. Vreemd, want wat bedoel je met “beter projectmanagement” en met een “betere samenwerking tussen disciplines”.

Lees verder…

Best practice of mimicry?

donderdag, juni 9th, 2016

mgt-404-2015-vietnam-cambodja-940Managers leiden aan kopieergedrag. Zogenaamde “best practices” worden door iedereen van elkaar overgenomen. Ook al is er geen bewijs voor de effectiviteit ervan. Ook al is bewezen dat ze niet effectief zijn of zelfs contraproductief.

Lees verder…