De mensheid smoort zich in haar domheid

De media zijn gericht op hoge kijk- en luistercijfers. Hoge cijfers krijg je alleen maar met amusement, veel amusement. Want de overgrote meerderheid van de mensen wil niet nadenken, maar vermaakt worden.
Politici hebben tegenwoordig allemaal mediatraining gehad. Zij beseffen dat ook zij amusement moeten leveren. Zonder amusement geen media-aandacht. En: geen aandacht, geen stemmers.
Dit leidt ertoe dat politici allemaal worden geselecteerd uit praatgragen. Zij met de beste one-liner, de populisten en diegenen die aansluiting weten te vinden bij de belevingswereld van de massa bemensen het Binnenhof.

Status hing vroeger samen met macht en intellectuele prestaties. Wat status was werd bepaald door de elite die de macht had. Nu is de macht verschoven naar de massa. Wat status heeft wordt dus ook bepaald door die massa.
Tegenwoordig heb je daardoor status door bekendheid of beroemdheid, sterrendom en vooral ook door niet moeilijk te doen. De huidige sterren, luister vooral eens naar de huidige deejays, koketteren met hun onwetendheid. Domheid is cool, kennelijk!

Moeilijk doen is niet gewenst. ?Van denken wordt je moe?, zoals ik ooit in een straatinterview las. Denken is saai. Iemand is al gauw een nerd als hij eens een beetje nadenkt. Het anti-intellectualisme heerst. Het intellect gaat teloor.

De mensheid smoort zichzelf in haar domheid.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.