Marktleider of middelmaat? Of…?

mgt-066-ontstegen-aan-de-middelmaatVeel managementliteratuur is veel-belovend. Als je kiest voor de werkwijze of de strategie van de auteurs, dan kom je terecht in het Nirwana. Groei en marktleiderschap liggen in het verschiet.

Maar, waarom moet je altijd hollen om de eerste de beste te zijn? Die vraag wordt zelden gesteld, laat staan beantwoord. Er zijn zoveel concurrenten in iedere markt die goed hun brood lijken te verdienen? Marktleiderschap is maar aan een enkel bedrijf gegund. De overgrote meerderheid aan bedrijven zal nooit marktleider worden. Dat is een rekentechnisch gegeven.

Niet iedereen kan marktleider worden. Waarom zou je het dan toch willen? Om er te komen moet je veel investeren, je prestaties continue hoog houden en je prijs continue laag. Is dat wel zo aantrekkelijk? Kan je niet veel beter werken voor enkele klanten daar zo?n band mee opbouwen dat je tamelijk zeker bent van continuïteit en ook nog rendement maakt. Wat is daar mis mee?

En, kom nou niet aan met opmerkingen dat je dan marktleider in een niche markt bent, dat is me iets te geforceerd. Dus nogmaals: wat is er mis om lekker uit de wind te blijven en daarmee je brood te verdienen?
Uiteindelijke draait alles nog altijd om het uitruilen van diensten en producten, waarbij geld als universeel ruilmiddel wordt gebruikt. Als je een dienst of product weet te slijten en daar je brood mee verdient, wat is daar mis mee?

Soms wordt gesuggereerd dat je jezelf tot de middelmaat veroordeeld als je niet de allerbeste, -grootste of aller-wat-dan-ook zou willen zijn.
Onzin.
De tuinman die bij jou een degelijk stuk werk levert is geen middelmaat. Hij levert jou een dienst die hij waardeert. Hij verdient er zijn brood mee. Hij kan zijn eer kwijt in de kwaliteit van zijn werk. Allebei blij.
Prima toch?!

Kommentieren ist momentan nicht möglich.