Amoreel

np-036-20121020-1535-amoreel
De mens is niet van nature goed of slecht. De mens is van nature amoreel. Pas door opvoeding wordt de mens een moreel dier.

De mens weet wat niet mag, doet het niet omdat hij vindt (geleerd heeft) dat het niet mag. Maar de bewaker in het kamp heeft de wereld verdeeld in zijns gelijken en een soort wezens aan wie hij de menselijkheid ontzegd heeft. Die on-mensen kan hij behandelen zoals hem dat goed acht, zoals hem invalt. Hij is hen geen respect meer verschuldigd. Hij martelt en moordt omdat het geen martelen en moorden meer is. Een mens kan je martelen en vermoorden, een on-mens niet.

De moraal is manipuleerbaar. Je kunt je moraal voor de gek houden door te stellen dat deze wel op mensen van toepassing is, maar niet op zo iets minderwaardigs als on-mensen.

Waarom worden on-mensen nog minderwaardiger behandelt dan dieren? Ze vertegenwoordigen gevaar. De beesten zijn we allang de baas. Laat je de on-mensen hun bestaan, dan vormen ze een gevaar voor jou. Hun bestaan is jouw gevaar. En ergens sluimert misschien de gedachte dat jij hen zo van jou hebt vervreemd dat zij ook jou niet langer als mens zien, maar als on-mens. En, wees eerlijk, daar heb jij je tegen hen toch ook naar gedragen?

Kommentieren ist momentan nicht möglich.