Teambuilding

Ik nam eens deel aan een cursus. Dat was in een typisch conferentiehotel. In ruimtes grenzend aan de onze waren andere groepen actief. Aan het eind van dag één waren enkele medecursisten met elkaar aan het praten. Het onderwerp: hoeveel leuker onze groep was dan die andere groepen in het hotel.

Dezelfde ochtend hadden we voor het eerst onderling kennisgemaakt. We hadden elkaar onwennig aangekeken en kenden elkaar na een dag eigenlijk nog maar een beetje. En toch, met volle overtuiging heette het dat wij een leukere groep waren dan die andere groepen.

Ik vroeg aan een van de cursusleiders of dat altijd zo ging. Ja, het ging altijd zo. Zet een paar mensen bij elkaar en binnen de kortste keren zijn ze een groep. En nog de leukste groep ook! Het groepsgevoel kan lang aanhouden.

Zelf kan ik me een oefening in onderhandelen herinneren. Het ging over roken op het werk (ja, dat mocht toen nog). Er was een groep die last van het roken had en een groep die er (waarschijnlijk) van genoot, ofwel: die wilde roken. Ieder werd in een van de groepen gezet. Willekeurig. Niet op basis van rookgedrag. De discussie werd steeds feller. Er zaten zelfs niet-rokers bij de ?rokende groep? en toch volharden die ook dik nadat de oefening was afgelopen in hun rol en de bijbehorende argumenten. Emoties tijdens de oefening leefden na de oefening voort. Zelfs later bij het eten nog.
Zo verdeel je een ?leukste? groep dus weer in twee afzonderlijke groepen! Makkelijk zat!

Akerlof & Shiller zeggen in Animal Spirits het volgende:
Sociaal-psychologen hebben in het laboratorium aangetoond dat het buitengewoon makkelijk is om in groepen verdeeldheid op te roepen op grond waarvan subjecten onderscheid gaan maken tussen wij en zij. In een van de klassieke experimenten werden subjecten in groepen ingedeeld op grond van de vraag of hun verjaardag op een even of een oneven dag van de maand viel. Zelfs bij deze indeling, waar de groepen totaal kleurloos en onbetekenend zijn, gaven subjecten die op een even dag van de maand geboren waren, blijk van voorkeur voor andere ?evens? en vooroordeel jegens de ?onevens?, en ?oneven? subjecten vertoonden een voorkeur voor hun ?medeonevens? en vooroordeel jegens de rivaliserende ?evens?.

Tja, wat moet je dan vinden van teambuilding-uitjes? Het team is al heel snel een “leukste groep”, vrijwel vanaf de vorming. Wat moet je dan nog met teambuilding?

Kommentieren ist momentan nicht möglich.