Strengheid en leiderschap

np-038-20121020-1531-strengheid-en-leiderschapEen jongen zei ooit dat hij de moeder van een vriendje zo´n lieve vrouw vond. De moeder zelf was nog het meest verrast, zelf dacht ze dat ze nogal streng was. Zij vroeg zich af of dat wel leuk was voor andere kinderen. En dan via de moeder van een vriendje toch zo´n compliment!

Dat deed me denken aan mijn eigen schooltijd. Op de middelbare schooltijd hadden wij een zeer geliefde leraar Nederlands. De man heeft klassen vol leerlingen mee geleid in zijn liefde voor de literatuur. Tegelijkertijd was het een van de strengste leerkrachten van de school. Streng maar rechtvaardig.
Er waren enkele leerkrachten nog strenger. Een daarvan was in zijn handelen en straffen heel gemeen. Een ander gebruikte zijn strengheid alleen om te verbloemen dat hij geen overwicht had op de klas.

Opvoeden, lesgeven, coachen en leidinggeven
In hun wezen zijn opvoeden, les geven, coachen van een sportteam en leidinggeven aan een organisatie allemaal aan elkaar verwant. Zonder leiderschapseigenschappen rest alleen positiemacht. Gebruik van die positiemacht wijst op zwakte. Het gebruik van positiemacht verhuld vaak een gebrek aan eigen kracht. Ouders die tegen hun kinderen schreeuwen en snel slaan, de leraar die vals handelt naar zijn leerlingen, de coach die een eigenwijze speler een wedstrijd uit het eerste elftal zet en een baas die alsmaar laat merken wie de baas is, allemaal exponenten van een gebrek aan eigen kracht. Hun overwicht berust alleen op de consolidatie van hun macht.

Eerlijkheid en duidelijkheid
Strengheid in de vorm van eerlijkheid en duidelijkheid valt niet onder het gebruik van positiemacht. Duidelijkheid schept kaders, iedereen weet waar hij aan toe is, hoe ver hij kan gaan. In het algemeen wordt dat als prettig ervaren. Prettiger dan vaagheid en willekeur.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.