Maatpakken

mgt-218-20140216-21-18-maatpakken_bewerkt-2Als het draait om excellent presteren, dan moeten alle daarvoor benodigde randvoorwaarden worden ingevuld. Neem Olympische sporters. Zij nemen hun talent, hun vaardigheden en de vruchten van noest trainen mee. Daarnaast moeten ook de omstandigheden optimaal zijn om tot grootse prestaties te kunnen komen. De omgeving waarin de prestaties moet worden geleverd moet voldoen aan de hoogste eisen. Dat geldt ook voor de hulpmiddelen en de kleding voor de sporters. Iedere sporter krijgt kleding op maat, hulpmiddelen die passen bij zijn fysieke voorkomen en zijn mogelijkheden. Er wordt alles aan gedaan om topprestaties te bevorderen.

Is het dan niet raar dat we daar in bedrijven en overheidsorganisaties anders mee omgaan? Wat zien we? Verplichte methodieken, formats en procedures. Overal tieren ze welig. Mijn stelling is dat al die verplichte ?meuk? excelleren belemmerd. Methodieken, formats en procedures zijn geen doel op zich. Het zijn hulpmiddelen. En, natuurlijk, er zijn sommige dingen waar je niet omheen kan en die je wel verplichtend moet maken. Dat is niet erg, het is een gegeven. En, terug naar de sport, daar heb je ook regels waar iedereen zich aan moet houden. Maar daarnaast worden er heel veel andere zaken verplicht gesteld. Dingen waarvoor geen echte (externe) noodzaak bestaat voor de verplichting.

Stel je voor dat je alle schaatsers zou dwingen hetzelfde pak te gebruiken. One-size-fits-all. Voor mannen en vrouwen, voor dik en dun, voor lang en kort, voor iedereen hetzelfde pak. En dezelfde schoenmaat. En dat pak laat je ook dragen door skiërs, snowboarders, …

Iedereen begrijpt onmiddellijk dat topprestaties daardoor niet bevorderd zullen worden. En toch is dit iets wat we in de werkomgeving wel doen. We standaardiseren ons suf. Alles wordt efficiënter en efficiënter en ? Maar is dat wel zo? Wordt het efficiënter? En zo ja, voor wie dan? En, wordt het allemaal ook effectiever?

Mijn antwoord op deze vragen is waarschijnlijk voorspelbaar. Standaardiseren belemmert topprestaties. Dat is in de sport zo, en dat is binnen organisaties niet anders!

1 Kommentar zu „Maatpakken“

  1. Niels says:

    Interessant artikel, maar misschien kort door de bocht?
    Leg je de nadruk op het bedrijf intern of het product wat het bedrijf levert, een letterlijke maatpak leveren en geen standaard pak zal meestal beter zitten (metaforisch gezien). Voor een product van een bedrijf gaat het niet op, er zijn tal van bedrijven die een succesvol product hebben die de klanten nog beter helpt door een standaard product te maken, een sterke core dat vlekkeloos werkt dan op maat gemaakte producten die is zorgvuldig en betrouwbaar getest moeten worden. Een maatpak aanmeten kost tijd, het pak (maten etc) en de ontwikkeling ervan kan niet gebruikt worden voor andere pakken, kost meer tijd tot levering en is aanzienlijk duurder. Maar wat betreft de kwaliteit? Hebben de topsporters in dit geval behoefte aan een werkwijze en een manier die zich heeft bewezen door jaren ontwikkeling van de kwaliteit van het pak? Voor sporters is misschien een maatpak belangrijker dan de hoogste kwaliteit naden, maar er zijn bedrijven die willen profiteren van de innovatie en ontwikkeling en prima een standaard pak kunnen implementeren. Dit is bijvoorbeeld de kracht van AFAS software. Is de afweging misschien wel belangrijker dan een topprestatie?