Iedereen is klant

Bij Opdrachtgevende projectenorganisaties zijn de individuele projectleiders de klanten van tegenwoordig. De projectleiders van de opdrachtnemende organisatie hebben contact met de projectleiders van de klant. Veel werk wordt aanbesteed, maar een deel komt nog enkelvoudig of meervoudig ondershands de markt op. Om hiervoor op de shortlist te komen is het noodzakelijk om bij individuele projectleiders te acquireren, om met hen een relatie op te bouwen. Door de aard van het werk zijn dit vaak 1-op-1 relaties van projectleider tot projectleider. Voor grote organisaties is het ondoenlijk met al deze relaties door het management of door verkoopmedewerkers te laten onderhouden.

In deze tijd is er sprake van een grote arbeidsmarktmobiliteit, al is dat door de crisis wel minder geworden. De eigen medewerkers veranderen van werkgever; het relatienetwerk van het bedrijf dreigt daarmee te verwateren. Maar de projectleiders bij de klant verhuizen ook met enige regelmaat van werkgever.

Netwerken is en blijft noodzakelijk, een relatie kan niet alleen aan een projectleider worden overgelaten, dat maakt de organisatie te gevoelig voor diens vertrek.

Omdat ook de projectleiders van de opdrachtgever van plek wisselen kan het profijtelijk zijn om niet langer de klant (opdrachtgever) maar de persoon te volgen en hem als de echte klant te benaderen.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.