Niet onjuist, wel ongemakkelijk

steeds-weer

Taleb besteedt in “The Black Swan” aandacht aan scepticisme als grondhouding voor ons denken. Hij haalt daarbij de “open” society van Popper aan, “… that relies on skepticism as a modus operandi, refusing and resisting definitive truths.

Maar, … mensen zoeken daar wel naar, naar definitieve waarheden. En de meeste mensen kunnen er maar slecht tegen als iemand zegt dat die er niet zijn. Je moet “kleur bekennen”, onmiddellijk en continue. Maar, stelt Taleb, “… it remains the case that you know what is wrong with a lot more confidence than you know what is right.

Dat is zeker niet onjuist. Maar mensen zoeken zekerheid. De intellectueel die alles snapt, en die dus snapt dat hij niet alles snapt, kan gelijk hebben, maar zijn antwoord genereert onzekerheid. En dat geeft de meeste van onze soortgenoten nou net zo’n ongemakkelijk gevoel.

Citaten uit: “The Black Swan“, Nassim Nicholas Taleb
Boekbespreking van “The Black Swan.

Dit boek op managementboek.nl en op bol.com.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.