Zijn organisaties ongevoeliger voor fouten dan individuen?

Bij-ons-kan-er-echt-niets-fout-gaan

Daniel Kahnemann stelt in ?Ons feilbare denken? dat organisaties beter zijn in het voorkomen van fouten doordat zij het individuele denken en doen aan banden kunnen leggen door procedures.

?Als het gaat om het vermijden van fouten zijn organisaties beter dan individuen, omdat ze naar hun aard langzamer denken en in staat zijn ordelijke procedures op te leggen.?

Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Checklisten en dergelijke kunnen in veel gevallen erg nuttig zijn. Ze zorgen ervoor dat er niets wordt overgeslagen dat van belang is. Maar, dit schiet ook maar al te gemakkelijk door. Kahneman daarover:

?Door vast te houden aan gestandaardiseerde werkwijzen maak je je minder kwetsbaar voor kritiek achteraf. Beslissers die verwachten dat hun beslissingen naderhand beoordeeld zullen worden, worden aangezet tot bureaucratische oplossingen en tot een uitzonderlijk sterke onwil om risico?s te nemen.?

Zoals altijd gaat het weer om evenwicht. Sommige procedures zijn nuttig, maar probeer niet alles in procedures te vangen. Doe je dat laatste dan vernietig je het aanpassingsvermogen van de organisatie.

Citaten uit Daniel Kahnemann, ?Ons feilbare denken?.
Boekbespreking van “Ons feilbare denken.
Dit boek op managementboek.nl en op bol.com.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.