Volgers

Menige organisatie kent enkele frontmannen met ideeën. Een groot deel van de mensen loopt daarmee mee. Wat anderen doen is goed, dat is de onderliggende idee waarop dit is gebaseerd. Sociale bewijskracht wordt dat ook wel genoemd (Bron: “Invloed“, Robert Cialdini). Mensen doen daardoor na wat anderen doen. Zij volgen elkaar. Daarnaast geldt dat degenen die begonnen zijn in het volggedrag van anderen een ?bewijs? zien dat zij het juiste doen. “Leiders” en volgers versterken zodoende bij elkaar het idee dat zij het juiste doen.

Mensen volgen gemakkelijk, met schijnbare graagte. Zij vinden het kennelijk fijn als er duidelijkheid is over wat zij geacht worden te doen of te vinden.
Hierin schuilt de aantrekkingskracht van populistische politiek, van religie en van ongenuanceerde opvattingen. Een ongenuanceerde mening kan fout zijn, maar is wel duidelijk. Dat is fijn. Want duidelijkheid ontneemt je de verantwoordelijkheid om na te denken.

Wat hebben we hieraan in ons werkzame leven?
Wel, een les die hieruit volgt is dat het handig is om in een bijeenkomst als eerste je mening te geven en deze duidelijk (niet te genuanceerd) neer te zetten. Door het feit dat je de eerste bent, heb je de volgende meerderheid al mee!

Boekbespreking “Invloed

Kommentieren ist momentan nicht möglich.