Het placebo-effect

Het effect van placebo?s mag bekend worden verondersteld. Een placebo is een niet werkzame stof in de vermomming van een medicijn. Uit allerlei onderzoek blijkt keer op keer dat placebo?s genezend werken bij wie ze krijgt.

Zelf zie ik dat zo. Onlangs bedacht ik dat ik nergens last van had. Omdat ik regelmatig last van mijn rug heb viel de afwezigheid daarvan op. Ik zat er over te mijmeren dat kwaaltjes meer opvallen dan de afwezigheid daarvan. Vervolgens onderzocht ik in gedachten mijn lichaam, voelde ik echt nergens iets? Immers, ik voelde me prima. Ik concentreerde me op mijn lichaam en binnen de kortste keren voelde ik her en der wat onvolkomenheden. Spiertje hier, borreling daar? Vervolgens bedacht ik dat je in betere tijden deze zaken helemaal niet opmerkt en dat in slechter tijden alle gebreken boven komen. Je gemoedstoestand bepaalt dus in ieder geval in enige mate (want “echt ziek” blijft “echt ziek”) je gebreken.
Ik vermoed dat een placebo de gemoedstoestand dusdanig positief beïnvloedt dat het de klacht reduceert tot wat het was, een kleinigheid.
Placebo?s helpen dus!

Nu het onderwerp waar het mij hier eigenlijk om te doen is. Veel managementmethodes hebben ook een placebo-effect. Door het placebo voelt de leiding zich weer senang. De leiding heeft actie ondernomen, waarmee de (vermeende) onvolkomenheden zijn bestreden. En, alles lijkt beter te werken na toepassing van de methode, de inname van het placebo.

Bij een echt placebo kan er geen sprake zijn van bijwerkingen. Immers het nepmedicijn bestaat uit niet werkzame stoffen.
Maar hoe zit dat bij managementmethoden en andere managerial maatregelen?

Helaas, managerial ingrijpen heeft wel bijwerkingen. En nu komt het vervelendste.
Doordat het verantwoordelijke management zich zo senang voelt neemt het de bijwerkingen niet waar! Al die in de ogen van de managers kleine onbeduidende gebrekjes blijven onontdekt.

Intussen neemt de werkvloer een zeer positief gesteld management waar. Tegelijkertijd zien medewerkers een maatregel die niet doet (en kan doen) wat deze zou moeten bewerkstelligen. Daarnaast zien zij ook nog de negatieve bijwerkingen.
Het management de lust, de werkvloer de last. Zo werkt het vaker dan menig manager zal vermoeden. Het management snapt in al haar euforie intussen maar niet waarom de werkvloer weer zoveel weerstand vertoond. Sneu voor die managers, zoveel bereikt, zo slecht begrepen en zo weinig waardering!

Kommentieren ist momentan nicht möglich.