Vakman wordt manager

goede_vakman_verloren_slechte_manager_geboren

Er zijn mensen die geloven dat je managers zonder meer, zonder een ander vak te hebben geleerd (een ?echt vak?), kan opleiden. Zij menen zelfs dat dat betere managers zijn. Onder hen is het populair om dit te illustreren met frases als ?Een goede vakman verloren en een slechte manager geboren.?
Omdat iedereen wel voorbeelden kent van de beste vakman die mislukte als manager klinkt zo’n frase tamelijk logisch. Het geeft echter een overtrokken beeld van de werkelijkheid.

Er waren tijden dat vakmensen het management in moesten omdat zij anders niet meer in salaris konden groeien. In heel veel bedrijven kunnen tegenwoordig echter ook de beste vakmensen zich verder ontwikkelen als vakman en tegelijkertijd groeien in salaris. Vroeger was er een soort taboe op dat vakmensen evenveel of meer verdienden dan hun manager. Dat taboe is in veel bedrijven geslecht. Daardoor kunnen vakmensen in salaris groeien, zonder de stap richting management te hoeven maken, waar zij vroeger die stap haast wel moesten maken wilden ze niet al vroeg in hun carrière tegen een salarisplafond oplopen.

Ook het beeld dat de beste vakmensen bijna per definitie mislukten als manager behoeft bijsturing. Er zijn genoeg vakmensen met een meer generalistische inslag. Zij kennen het metier, houden voldoende afstand tot de details van het vakgebied en geven daarin de vakmensen ruimte. Dit is een categorie mensen met voldoende materiedeskundigheid om leiding te kunnen geven. Tegelijkertijd hebben zij meer dan voldoende niveau in huis om zich de kennis die vereist is voor managementfuncties eigen te maken. Uit deze categorie komen veel uitstekende leiders voort. Met hen gaat én niet de beste vakman verloren én wordt er geen slechte manager geïntroduceerd.

Vooroordeel geslecht, dunkt mij.

2 Kommentare zu „Vakman wordt manager“

 1. fokke says:

  Mooie discussie.
  Ooit een leuk Fuzzy jaarplan gezien/gelezen?
  Ik ben geinteresseerd.
  Groet Fokke

 2. Nee, helaas. Nog nooit een FUZZY jaarplan gezien.
  Groet,
  Peter