WO/HBO

Mgt 027
Ik heb weleens gelezen dat HBO?ers vaker succesvol zijn in het verkrijgen van leidinggevende functies dan WO?ers. Het onderscheid tussen beiden wordt vaak als volgt gemaakt: HBO?ers beschikken over know how, terwijl WO?ers beschikken over know why.

Dit kan ook een valkuil zijn.

Waar meer “know how’ers” dan “know why’ers” in leidinggevende posities zitten, kan echt begrip (begrijpen) van heel veel zaken ontbreken. Hard gezegd: er wordt dus maar wat gedaan. De HBO?ers zelf doen dit vol vertrouwen. Maar, ze doen het wel vanuit onwetendheid.
Mensen met zekerheden en waarheden komen hoger op. Dat wil nog niet zeggen dat ze het beter kunnen of beter weten of beter doen.

Besluitvaardigheid wordt positief gewaardeerd. HBO?ers nemen gemakkelijk en snel besluiten, daarom doen ze het waarschijnlijk zo goed. Ze zijn zeer besluitvaardig. Daardoor verwerven ze gemakkelijker hogere posities dan WO?ers.

De kracht om hun positie te bereiken, kan zoals hiervoor beschreven ook sterk tegen hen (of hun organisatie) werken.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.