Steve Jobs en leiderschap

biografie-steve-jobs

Leiders binnen bedrijven beschikken over voldoende materiedeskundigheid om in staat te zijn het gesprek over het werk en over de gewenste kwaliteit te voeren met hun medewerkers. Managers niet. Materiedeskundige leiders oogsten respect bij hun medewerkers. Dat respect verleent hen de legitimiteit waardoor zij ook gevolgd worden wanneer het er echt op aankomt.

Onlangs las ik de biografie van Steve Jobs van Walter Isaacson. Na het lezen resteert een beeld van een wat onaangepaste en vaak onaangename man met soms hele rare denkbeelden en merkwaardig gedrag. Wat ook blijft hangen is zijn compromisloze benadering van kwaliteit en zijn eveneens compromisloze visie op hard- en software. Apple stond en staat voor een volledige integratie van hard- en software. De software wordt specifiek voor de hardware geschreven. Daardoor zijn Apple-systemen minder foutgevoelig dan andere systemen. Met als nadeel dat uitwisselbaarheid met andere systemen onmogelijk wordt, dat wel. Maar, dat was iets dat Jobs voor lief nam. Apple creëert ?gesloten? systemen, terwijl de Windows-software ?open? en toepasbaar is op de hardware van verschillende hardwareleveranciers.

De kwaliteit die Apple neerzet is gebaseerd op de compromisloze houding van Jobs. Als mens en manager was Jobs misschien niet de meest begenadigde figuur. Als materiedeskundig leider is hij zeker geslaagd!

Steve Jobs” van Walter Isaacson bij managementboek.nl en bij bol.com.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.