Overbelast management

In hoeveel organisaties lijkt het management niet chronisch overbelast. Herkent u dat? Zitten er bij u ook allemaal managers waarvan de agenda bij voorbaat van ?s ochtends tot ?s avonds is gevuld, managers die u vrijwel niet te pakken kunt krijgen als u ze echt nodig hebt?

Een slecht teken!

Overbelasting van het management is namelijk een teken van verkeerde dingen doen. Die managers zijn teveel aan het managen, te weinig aan het delegeren. Wellicht laten ze zich opzadelen met problemen die ondergeschikten melden, nemen ze problemen van hen over.
Want, vaak zie je veel drukte bij het management omdat de managers teveel naar zich toe hebben gehaald en omdat ze te weinig vertrouwen op het vakmanschap van de uitvoerenden.

Managen is nog steeds: dingen voor elkaar krijgen. Dus niet: zelf doen!
Teveel doen is een teken dat een manager zich dit nog niet heeft eigen gemaakt.

Wat mij frappeert is dat er nog steeds kleine (familie)bedrijven zijn waar managers gewoon een deel van hun tijd besteden aan werk dat geld opbrengt, aan het werk waar het bedrijf geld mee verdient. Dat is dus tijd die niet aan management wordt besteed. Management is een secundaire proces, geen primair proces. Bij kleine bedrijven zie je managers die gewoon meedoen met de rest. Die daardoor voorkomen dat de overhead buitensporig groeit en die dingen doen waar zelfs direct aan wordt verdiend.
In dergelijke bedrijven staat vakmanschap nog hoog in het vaandel. Medewerkers krijgen veel vertrouwen.

Zijn dat de betere managers?

Vaak wel. Ze hebben hun zaakjes voor elkaar, tonen ook nog leiderschap door te zorgen dat de organisatie bezig is met dingen die ertoe doen, waar voortbestaan in zit. Een formele scholing tot manager ontberen ze vaak. Ze komen voort uit de praktijk. In familiebedrijven is het niet ongewoon dat de zoon onderin de organisatie begint om het later over te kunnen nemen van de vader.

Je zou uit dit alles een prikkelende hypothese kunnen destilleren: betere managers, dat zijn managers zonder managementscholing.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.