Loyale oppositie

alle-bomen-zijn-blauwMedewerkers vertonen vaak heel veel veerkracht en een ongelooflijke loyaliteit aan hun werk, organisatie en/of manager. Bedenk eens hoeveel reorganisaties ze moeten meemaken waar ze nauwelijks gevolgen voor de effectiviteit van merken. Ze krijgen voortdurend te maken met de gevolgen van allerlei managementspeeltjes, en blijven maar doorgaan.

En soms is dat echt zwaar. Medewerkers zien bij het management ideeën postvatten die soms ronduit negatief zijn voor hun organisatie. Sommige managers dulden geen weerwoord en verzamelen jaknikkers om zich heen. Zelfs managers die eigenlijk anders over een zaak denken, spelen het spel mee, omdat ze anders voor hun baan moeten vrezen. De medewerkers zien dat. Desondanks tonen de medewerkers zich loyaal en blijven zij hun werk doen.

Loyaliteit versus de eigen ideeën, het eigen verstand, de ratio. In de hoofden van de medewerkers (en het lagere management!) voeren ze een verbeten strijd. De loyaliteit vraagt van hen om A te doen, terwijl het verstand zegt dat B toch echt beter is. Je kan het omgaan met dergelijke dilemma?s zien als een vorm van intern omgevingsmanagement. Als je je aan de regels houdt (die je op zich onjuist acht), dan bouw je krediet op en kan je je werk grotendeels wel weer op je eigen manier uitvoeren.

Klokkenluiders breken de code. Zij kunnen het niet langer opbrengen. Voor hen wordt de discrepantie tussen wat ze moeten doen en wat ze juist vinden te groot. Ze breken met de loyaliteit en brengen de misstanden naar buiten. Het gebeurt veel minder vaak dan u denkt.

Medewerkers zijn, ik zei het eerder, ongelooflijk loyaal.

In de ?One Minute Manager en de apenrots? benoemen de auteurs het begrip ?loyale oppositie?. Dat is een mooi begrip. Het gaat uit van de loyaliteit van medewerkers en het gaat uit van het besef bij het management dat het goed is dat medewerkers zo nodig ongezouten hun mening geven. De auteurs stellen terecht dat de inhoudelijke specialisten vaak het beste weten wat er speelt en hoe ze daarmee om moeten gaan. Managers kunnen daar maar beter naar luisteren, dat komt hun analyse en hun keuzes ten goede. Loyale oppositie betekent dat medewerkers vanuit hun loyaliteit hun mening geven. Ook als ze daarmee ingaan tegen de heersende mening van hun managers(s). Heel gezond voor een organisatie.

Mensen met een afwijkende mening die daar ook nog voor uit durven te komen worden vaak als lastig ervaren. Dat is onterecht. Het feit dat ze een afwijkende mening durven te uiten wijst vooral op hun enorme betrokkenheid. Misschien zijn zij die, ondanks alles, hun afwijkende mening durven te geven uiteindelijk wel het meest loyaal!

Lees de boekbespreking van “One Minute Manager en de apenrots

Kommentieren ist momentan nicht möglich.