Moeilijk door ervaring

moeilijk-door-ervaring

Kom je als ervaren werknemer bij een nieuwe werkgever, zijn de taken daar vergaand gesplitst en is de taakverdeling vergaand vastgelegd in procedures, dan kosten dingen die je zo zou kunnen regelen vanuit je ervaring je opeens heel veel tijd. Veel voorgeschreven procedures en veel schakels in de keten maken processen onnodig zwaar en lastig. Je moet je een geheel nieuwe werkwijze eigen maken. Wat je voorheen zelf regelde moet opeens door een ander worden gedaan. Dat kost je meer tijd. Je had het zelf sneller kunnen doen, nu moet je afstemmen met iemand anders en er tijd in steken om te krijgen wat jij verwacht.

De kans is dus groot dat allerlei processen bij een nieuwe werkgever anders zijn geregeld dan jij het gewend was, of zelfs anders dan jij logisch en nuttig vindt. Je moet je een geheel andere aanpak eigen maken. Je moet tijd besteden aan het lezen van procedures, aan het checken of jij het wel volgens de juiste procedure doet. Doe je dat niet dan kom je allerlei mensen tegen die hindermacht hebben. Zij keuren jouw resultaat niet goed, niet omdat het niet goed is, maar omdat het niet op de ?juiste manier? tot stand is gekomen.

Kortom, het feit dat heel veel tot in den treure is geregeld door het vast te leggen in regels en procedures, kost jou veel extra tijd. Het is jammer, maar waar. Men hoopt vaak dingen beter en efficiënter of kwalitatief hoogwaardiger te laten verlopen door het ?goed? te regelen. Het effect is niet altijd positief. Vaak maakt dit het werk alleen maar lastiger en tijdrovender.

Vermeende efficiëntie en (zogenaamde) kwaliteitsborging werken vaker contraproductief dan menigeen denkt.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.