Zelfmedelijden

zelfmedelijden

Sommige managers klagen erover dat zij het zo zwaar, zo druk, zo moeilijk hebben. Dat zij het zwaar hebben wordt dan als rechtvaardiging gebruikt voor de hogere lonen van managers ten opzichte van andere medewerkers. Nou vermoed ik dat veel mensen die geen manager zijn het ook zwaar hebben, alleen levert het hen in tegenstelling tot managers geen riante vergoedingen op. Dat is één ding. Maar er is nog iets.

Het zwaar hebben betekent maar al te vaak dat managers geen grip hebben op hun dagelijkse werkelijkheid. Management is immers “dingen voor elkaar krijgen”, niet: “veel dingen doen”. Als managers het te druk hebben, dan is dat wonderlijk, want dat impliceert dat de mensen die die functies vervullen geen bijzondere vaardigheden en verdiensten hebben. Immers, anders konden ze het toch nooit zo zwaar kunnen hebben?!

En dat impliceert weer dat we veel te goed betaalde managers eigenlijk betalen/belonen voor onvermogen.

Umpfff.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.