De vakman en zijn gereedschap

je-beste-mensen-kwijtraken

Ik heb het al vaker gehad over de nadelen van managers die materiedeskundigheid ontberen (lees bijvoorbeeld: ?Middelmatigheid?). Mensen zonder materiedeskundigheid kunnen domweg nooit als leider optreden voor vakmensen in een vakgebied. Ze missen daartoe geloofwaardigheid.

Vanuit het perspectief van de vakmensen zijn managers een zwak surrogaat voor materiedeskundige leiders. Ze hebben er niets aan, ze hebben er een lage dunk van en ze balen ervan dat hun beoordeling afhangt van dit soort types. Komt er in een bedrijf een manager die materiedeskundigheid ontbeert, dan is dat één ding. Een vervelend ding, maar voor velen nog te overleven. Neemt het aantal materiedeskundige managers toe, dan is dat al minder te verteren. Als een organisatie het moet hebben van zijn kennis, dan is het dramatisch. Het is een zeer ernstige demotivator (dissatisfier). Professionals voelen zich verloren en verlaten zo?n organisatie.

Het is een recept om je beste mensen kwijt te raken.

Succes daarmee!

Kommentieren ist momentan nicht möglich.