De beste 10%

de-beste-tien-procentOp een vraag van een medewerker hoe de organisatie waarbinnen hij werkt het op projectmanagementgebied doet t.o.v. concurrenten meldt de leidinggevende dat de organisatie bij de top 10 zit binnen de scores uit Prince2-audits.

Naar mijn mening zegt dit niets over de kwaliteit van het projectmanagement. Lees : “Project maturity (projectvolwassenheid)“.

Er zijn heel veel organisaties die geen gebruik maken van de Prince2-methodiek. Doen organisaties zonder Prince2 het in het algemeen niet beter? Mij zou het niet verbazen.

De hoge score binnen een methode als Prince2 roept bij mij andere vragen op. Volgt uit de audits een top 10 notering, ben je dan niet juist te strak bezig met de methode, ben je niet te bureaucratisch? Besteed je niet teveel tijd aan het managen van het projectmanagement? Management is geen doel op zich. Het managen levert niet het projectresultaat op. Het resultaat, komt voort uit de inhoud, niet uit het managen van de inhoud. Is het niet veel optimaler (dus: beter) als je wat lager scoort en toch je projecten voor elkaar krijgt? Zijn de kosten van het hanteren van de methode niet te hoog? Ofwel, levert de methode echt betere projectresultaten op dan andere (simpeler) methoden?

Kommentieren ist momentan nicht möglich.