Oud gedrag

oud-gedragSoms hoor ik in de wereld van infrastructurele projecten laatdunkende geluiden over partijen die nog niet met de uav-gc, met SE en met SCB werken. Ze vertonen, zo luidt het dan ?oud gedrag?. Dat kan zijn, maar oud gedrag is niet per se fout.

In “Bruikbare methoden” gaf ik al aan dat het gebruik van SE en SCB eigenlijk een reparatie is van een systeemfout. Omdat die systeemfout zelf nauwelijks beïnvloedbaar is, is de werkwijze waarbij gebruik wordt gemaakt van SE en SCB een bruikbare methode. Maar, het is geen heilige graal.

Als je niet gedwongen bent om door wetgeving of eigen interne regelgeving openbaar aan te besteden, dan zijn andere werkwijzen soms veel wijzer. Ook al deden we dat vroeger ook al zo. Vaak is een bekende, beproefde werkwijze echt te verkiezen boven ?vernieuwende? werkwijzen. Vernieuwen is nooit een doel op zich!

Misschien zijn de plaatsen waar de oude werkwijze wordt gehanteerd wel de laatste geïsoleerde oases van wijsheid.

Zelfs als je openbaar moet aanbesteden, dan is aanbesteden via een RAW-bestek en gunnen op laagste prijs in heel veel gevallen zo gek nog niet (al zal je met de laatste regelgeving wel EMVI-criteria mee moeten nemen). Sommige opdrachtgevende partijen zijn daar heel goed in.

Kortom: ?nieuw? is niet altijd en overal beter.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.