Maakbaarheid complottheoretici

IS
Je zou zeggen dat wantrouwen en goedgelovigheid elkaar uitsluiten. Maar?
Er zijn mensen die zo wantrouwig tegenover de ?officiële? berichtgeving staan dat ze de meest onwaarschijnlijke complottheorieën voor zoete koek slikken. Dat is heel vreemd, toch?
Veel van die theorieën zijn echt zo onwaarschijnlijk dat je wel heel goedgelovig moet zijn, wil je daarin geloven.

Complottheoretici tonen het meest ultieme geloof in maakbaarheid. Zij geloven in de meest onwaarschijnlijke, maar nog net (be)denkbare zaken. Hier doet het er even niet toe dat ze een lawine aan feiten die de gangbare visie op een gebeurtenis ondersteunen negeren. Nee, juist het meest onaannemelijke en onbewijsbare wordt als waarheid aangenomen. Inderdaad: ondanks de uiterst geringe waarschijnlijkheid.

Op 12 oktober 2014 stond in de column van Bas Heijne het volgende:

Afgelopen week nam ik deel aan een literair festival op Bali ? leerzaam, niet alleen vanuit het oogpunt van de literatuur. Ik sprak een schrijver die er vast van overtuigd was geraakt dat de MH17 uit de lucht was geschoten door Oekraïense gevechtsvliegtuigen. Hij had bewijzen op internet gezien. Motief? De pro-Russische separatisten in een kwaad daglicht stellen. Sprak dat niet vanzelf? Even daarna verkondigde een vriendelijke Brit die in Maleisië woonde hetzelfde, alleen om een totaal andere reden: het was een foutje geweest, de Oekraïners hadden de MH17 voor het regeringsvliegtuig van Poetin aangezien.

?En IS is een uitvinding van de CIA??, merkte ik op. Zeker, sprak de man, een beetje verbaasd. Maar dat wist toch iedereen?

En dat is mijn punt in dit stukje. Als je kan geloven dat je als dat vermaledijde Amerika jonge mensen uit de islamitische wereld zo ver kan krijgen dat zij voor jou de strijd aangaan, dan? Ja, dan is je geloof in maakbaarheid volstrekt ongebroken.

Yasmina Haifi is zo iemand. Het idee dat Zionisten (die zijn nog erger dan Amerikanen, althans in de ogen van veel mensen uit de Arabische wereld) jonge islamieten voor hun karretje kunnen spannen…

Tja, dat is waar geloof. Waar geloof in maakbaarheid, althans.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.