Curiosità

1001004002085792-denken-als-leonardo-da-vinciOnlangs “Denken als Leonardo da Vinci” van M.J. Gelb gelezen. Hoewel, als ik eerlijk ben, voor grote delen van het boek leek dat meer op doorbladeren. Een typisch Amerikaans “how to”-boek. Maar dat terzijde.
Gelb noemt zeven principes die Leonardo tot Leonardo maakten en geeft oefeningen om langs die principes meer Leonardo te worden. Het eerste principe is curiosità, oftewel “Een onverzadigbaar nieuwsgierige benadering van het leven en een niet aflatend streven naar permanent leren”.
Daarop dwaalden mijn gedachten af naar de huidige jeugd.
Studenten zorgen dat ze hun punten halen. Niet meer dan dat. Verstrooiing zegeviert massaal boven ontplooiing. Maslow had het bij het verkeerde eind, zoals ik eerder schreef. De gedachte heerst dat alles op internet is te vinden, dingen weten, kennis, is dus overbodig.
Maar toch, creativiteit en vernieuwing ontstaan niet door feitjes op internet op te zoeken. Het combineren van feiten en inzichten op de wijze waarop onze hersenen dat kunnen werkt alleen als er in die hersenen iets te vinden is.
Ben ik nu een grumpy old man die wat te min over nieuwe generaties denkt? Overdrijf ik? Was het gros van de studenten in mijn tijd al niet hetzelfde (maar dan zonder internet)? Geen idee, maar mij baart het zorgen.
Oké, deels is het natuurlijk altijd zo geweest. Het aantal mensen dat echt nieuwsgierig en leergierig is, is waarschijnlijk altijd beperkt geweest tot enkele individuen. Dat is nu niet anders. Wat wel anders is, is dat kennis en het dragen daarvan vroeger respect afdwong. Dat is over. Deejays op de meest populaire zenders koketteren op de radio met hun onwetendheid. Dat is de norm. Die deejays zijn de rolmodellen van nu. Hun houding en gedrag spreken aan, en dwingen met hun houding op bijzondere wijze respect af. Iemand die wil weten en nieuwsgierig is wordt al gauw als “geek” of “nerd” terzijde gezet en wordt meewarig bekeken. Over wetenschap mag je smalen. Nuances worden in het dagelijks leven, maar ook in de politiek, als irrelevant afgedaan of als slap.
Roem en makkelijk geld verdienen, dat zijn de doelen van vandaag. Krachtige standpunten, one-liners, vermaak, daar moet alles uit bestaan. Anders gaan we snel over tot de orde van de dag, we zappen weg. Diepgang is dodelijk. Curiosità is uit, is niet cool.
Ik geef toe, klinkt allemaal erg grumpy. Maar ja, ik moest er wel aan denken, het houdt me bezig.

Zie ook “De beschaving staat met 10 – 0 achter”.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.