Wie wil nou een hipo zijn?

Een leidinggevende melde dat voor een bepaalde opdracht high potentials zouden worden ingeschakeld. Hipo’s dus. Tegelijkertijd gooide hij de overvolle zaal de vraag toe of er misschien hipo’s aanwezig waren die dat wel zagen zitten.
Niemand reageerde.

Wat zit daar achter? Is het gênant jezelf een hipo te noemen?

Diverse gedachten bekropen mij. Hipo’s in een werkomgeving, dat kan eigenlijk niet. Op school kan je een hipo zijn. Maar, werk je eenmaal, dan moet je gewoon je potentieel gebruiken en jezelf bewijzen. Ga je dan nog voor hipo door, dan ben je nog steeds niets en stel je succes uit voor toekomstig succes. Heel raar. In die zin begrijp ik de organisaties ook niet die speciaal naar hipo’s zoeken, hen in de watten leggen met allerlei trainingen en speciale programma’s. Organisaties die de mensen met het meeste potentieel eigenlijk laagwaardig inzetten. Slecht inzetten. Ik begrijp ook die zogenaamde hipo’s niet. Is het wellicht kicken zo’n etiket opgeplakt te krijgen?
Feit is dat hipo’s jaren langer dan anderen uit de vuurlinie van het echte werk en het echt ervaring opdoen worden gehouden. Eigenlijk lopen juist zij achterstand op bij de mensen met een zogenaamd minder hoge potentie.

Verklaarde dit de stilte?

Bij mij kwam nog een andere gedachte op. Bij hipo’s denk je aan jonge mensen die net van school afkomen. Als zij voor speciale opdrachten worden gevraagd en ingezet, voel ik (ik geef het toe) me enigszins gediscrimineerd. Ben je wat ouder, dan kom je niet meer in aanmerking voor spannende klussen, want die gaan naar jonge mensen die veel potentie hebben.
Ik dacht verder. Ik heb best leuke en uitdagende functies gehad. Tegelijkertijd heb ik ook altijd het gevoel gehad dat ik in die banen altijd met heel veel corvee bezig was. En dat tegelijkertijd mijn kennis en kunde nauwelijks werden benut. Ja, en dan kom je, denkend aan het begrip hipo, opeens op heel andere gedachten.
Geldt niet voor vrijwel ons allemaal dat we slechts een heel beperkt deel van onze potentie daadwerkelijk kunnen inzetten in onze banen. Dat we veel meer kunnen dan we kunnen of mogen gebruiken? Tja, in die zin hebben we allemaal veel potentieel. In die zin zijn we allemaal hipo’s.

Fijn, toch?

Maar om je nou zo te noemen. Nee, toch maar niet.

En die stilte? Iedereen zal er zou zijn gedachten bij hebben gehad.

Kommentieren ist momentan nicht möglich.