Index wordt doel.

knipsel-nrc-20120317_18-ik-word-genoemd

In de NRC van 17/18 maart 2012 staat een artikel “Noem jij mij, dan noem ik jou”. Het handelt over de H(Hirsch)-index. Ooit was dit bedoeld om de invloed van een wetenschapper te meten. Via een gewogen systeem worden aantallen publicaties en aantallen citaten van die publicaties verwerkt in een index. Dat leidt ertoe dat wetenschappers op allerlei manieren proberen om als (co-)auteur bij artikelen te worden genoemd. En, uiteraard, ook tot ander gedrag dat niets met wetenschap, maar wel alles met het verkrijgen van een hogere H-index te maken heeft.

Weer een mooi voorbeeld van de beïnvloeding van gedrag door een meetinstrument, waarbij dat gedrag totaal niet strookt met de bedoelingen van de meting.

Lees nog eens Indicator wordt doel

Kommentieren ist momentan nicht möglich.