Leve de saaien!

Sommige (veel?) jongeren schieten op dit moment door in een opvallend egocentrisme. De zogenaamde zondagskinderen. Hun ouders hebben het goed, er is veel mogelijk. De kinderen groeien op zonder zorgen, zij beleven een wereld waarin heel veel mogelijk is.

Het aantal jongeren dat het ?Ik leef maar één keer? op de lippen bestorven ligt neemt toe. Ook als je geen geld hebt om uit te gaan of op vakantie, dan moet je natuurlijk wel uitgaan en je vakantie in een ver land doorbrengen. De belevenis wordt daarbij als een recht geuit. Het moet toch kunnen?!
Intussen investeren deze jongeren niet of beperkt in hun toekomst. Ze bouwen niet op, maar verbrassen wat ze hebben en zelfs wat ze niet hebben. Er zijn veel studenten met studieleningen die ze zijn aangegaan om op vakantie te kunnen gaan, of om andere leuke dingen mee te doen.
Live life to the max! Maximaal nastreven van plezier, van direct plezier, van onmiddellijke beloning.
“Toekomst? Dat is zo 1999!”

Welke kant gaat dit op?

Uiteindelijk ontwikkelt iedereen zich het meest en komt hij tot de meeste welvaart als hij in staat is om juist de onmiddellijke beloningen voor zich uit te schuiven. Kleine extra investeringen kunnen later voor grote resultaten zorgen. Wie alles onmiddellijk consumeert, die bouwt niets op.

Ooit zal er bij de meesten een moment van spijt komen. Had ik maar ooit? Dan is het vaak te laat en blijf zij altijd dezelfde als degene die zij waren toen ze nog wel meer hadden kunnen worden.

Als het juist is dat de hang naar plezier en onmiddellijke beloning stijgt wat betekent dit dan voor onze maatschappij? Gaan we langzaam afzakken? Kijkt niemand dan meer naar de langere termijn? Worden de langere termijn doelen die zo belangrijk zijn voor onze toekomstige welvaart uit het oog verloren?
Ach, dat zal ook wel weer meevallen omdat er altijd genoeg mensen zullen blijven die wel kunnen afzien van onmiddellijke beloning. Zij zijn de kurk waarop ons welzijn en onze welvaart in de toekomst drijven. Waardering hoeven zij daarvoor overigens niet te verwachten, de feestvierders vinden hen natuurlijk ?saai?. Veel respect zal dat niet opleveren. Saai.

Een nieuw geuzenwoord. Saai. Leve de saaien!

Kommentieren ist momentan nicht möglich.