“Wetenschappelijk” kartel

"Kartel" van vakbladen citeerde elkaars artikelenNRC kopt vandaag: “Kartel” van vakbladen citeerde elkaars artikelen.

Weer een mooi voorbeeld van manipulatie die wordt opgeroepen door een “meetbaar gemaakte” kwaliteitsnorm. Dit keer de Impact factor, een maatstaf voor de impact die wetenschappelijke bladen hebben. Wel, drie bladen citeerden elkaar veelvuldig, waardoor hun impact factor fors toenam. Helaas wel zoveel dat dit zo opvallend werd, dat iemand een onderzoekje begon.

Een citaat uit het artikel van NRC:

Het eerste ?citatiekartel? is aan het licht gekomen. Drie wetenschappelijke tijdschriften citeerden buitensporig veel artikelen uit elkaars tijdschriften, om te doen voorkomen alsof ze beter gelezen en geciteerd werden dan ze in werkelijkheid waren. Dat meldde de website van Nature News afgelopen vrijdag. Het kartel had als doel om de impact factor van de drie leden kunstmatig op te krikken.

Hmmm, zou met dit citaat de impact factor van NRC ook stijgen?

Kommentieren ist momentan nicht möglich.