Omschrijving
Met de Beneluxlijn is het bestaande metronet te Rotterdam uitgebreid. De lijn vormt een verlenging vanaf metrostation Marconiplein via Schiedam en de tweede Beneluxtunnel. Dit deel takt bij station Tussenwater aan op de andere metrolijn.
Ontwerper van de civiele kunstwerken: Maarten Struijs (Gemeentewerken Rotterdam).
Ieder station had een eigen ontwerper, de volledige uitwerking van de ontwerpen vond plaats door het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam.
De architecten:
Parkweg: Hans van Heeswijk
Troelstralaan: Ruys en Verbakel
Vijfsluizen: Zwarts & Jansma
Opdrachtgever: RET.
De aanbesteding was traditioneel van aard op basis van laagste prijs. Er is gewerkt met een STABU-bestek.
Mijn rol
Ik was projectmanager binnen het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam vanaf de besteksfase (1996) tot en met halverwege de uitvoering (2000).
Uiteindelijk was ik verantwoordelijk voor de civieltechnische bestekken vanaf Schiedam-Centraal tot de Beneluxtunnel, inclusief de drie eerder genoemde stations. Ook de afbouw van de Beneluxtunnel viel onder mijn verantwoordelijkheid. De tweede Beneluxtunnel zelf werd door Rijkswaterstaat aangelegd.
Tot slot vielen de bestekken voor de liften en de roltrappen van de hele lijn onder mijn verantwoordelijkheid.
Voor het gehele metroproject was een collega eindverantwoordelijk projectmanager. Daaronder werkten meerdere projectmanagers, waaronder ik.
Voor verschillende delen van de lijn werden met regelmaat bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Ik mocht de bijeenkomsten in mijn gedeelte van de lijn voorzitten.
Bijzonderheden
Deze metro-uitbreiding was ongeveer 11,8 km lang en is volledig onderheid (dus: zettingsvrij).
Vanaf Marconiplein tot en met NS-station Schiedam-Centraal bestaat de lijn uit een viaduct, dit gaat over in een tunnel. In Schiedam-West gaat de lijn weer over op een viaduct om daarna via een onderheide plaat de Beneluxtunnel in te gaan. Aan de zuidkant van de rivier ligt de lijn deels op een onderheide plaat en deels op een viaduct.
Links
http://nl.wikipedia.org/wiki/Beneluxlijn