|
Home Aanbevolen:
|
TerzijdeCharismaDe
vraag naar charismatische leiders zou stijgende zijn. Dit is soms in de pers te
lezen. Dat is mooi, maar wat is dat, charisma? Van Dale geeft de volgende tekst: Charisma: (irrationele) persoonlijke aantrekkingskracht, uitstraling. Het woord “irrationele” staat keurig tussen haakjes, maar juist dat is wat velen als charismatisch benoemen. In zijn boek Lila [i] beschrijft Robert Pirsig een bezoek van Robert Redford aan de hoofdpersoon. Die hoofdpersoon is in dit geval onmiskenbaar een alter ego van Pirsig zelf. Pirsig is niet zomaar iemand, en toch is hij zeer onder de indruk. In de volgende passage begint het bezoek. ´Kom binnen,´ zei Phaedrus, en hij voelde een echte opwelling van plankenkoorts. Het gebeurt plotseling hier en nu. Dit is het heden. Het lijkt op de avond van een première kort nadat het doek is opgegaan en alles komt nu op hem neer. Nadat Redford is vertrokken beschrijft Pirsig de dan ontstane situatie. Hij keek naar de lege bank waar Redford had gezeten. Het leek wel alsof er nog iets van zijn aanwezigheid in het vertrek hing, maar daar kon je niet meer mee praten. Niet dat dit alles het verschijnsel charisma verklaart, het geeft wel de impact ervan weer. De uitstraling van de mens met charisma maakt dat anderen zich in diens nabijheid klein voelen en beperkt. Toch geloof ik dat charisma slechts deels een eigenschap van de persoon is, voor het grootste deel wordt het door andere eigenschappen bepaald. Ik zie met betrekking tot charisma, drie componenten:
De eerste component is welbekend. Sommige mensen vullen de ruimte als ze daar aanwezig zijn. Dat maakt hen echter lang niet altijd tot leider. Veel mensen voelen door die aanwezigheid ook een soort onderhuidse afkeer. Iemand kan dan misschien heel erg aanwezig zijn, dat maakt hem of haar nog niet tot een charismatisch leider. De tweede component is de meest voorkomende. Aan veel mensen wordt charisma toegeschreven, terwijl ze voor ze bekend en beroemd waren of macht bezaten overal rond konden lopen zonder opzien te baren. Een mooi voorbeeld hiervan is Maximá, de toekomstige echtgenote van onze kroonprins. Voor ze bekend was was het een leuke, frisse jonge meid. Ze zal wel eens nagekeken zijn, echter het valt me wat zwaar om aan haar verschijnen uit die dagen voor haar bekendheid charisma toe te schrijven. Na haar verloving met de kroonprins werden haar charismatische eigenschappen te vleet toegeschreven. Ze werd al vergeleken met prinses Diana. In de literatuur wordt verwezen naar de derde component. Daarin gaat het om de eigenschappen van een persoon waardoor anderen hem als leider accepteren. Op internet vond ik de volgende definitie van Tony Allesandra[ii]: Charisma is the ability to influence others positively by connecting with them physically, emotionally, and intellectually. Op dezelfde pagina´s vond ik ook nog de volgende tekst: “Charisma is,” Lindholm says, “above all, a relationship, a mutual mingling of the inner selves of leader and follower. Nogmaals terug naar de drie bovengenoemde componenten. De eerste component is nog het meest een eigenschap van een mens zelf, maar het maakt hem niet meteen tot een leider. De tweede component wordt door de omstandigheden ingegeven en is dus geen oorspronkelijke eigenschap van de persoon. De derde component staat ver af van de betekenis die in het dagelijkse spraakgebruik wordt gegeven aan charisma. Hij lijkt daarmee enigszins onzinnig. Wat in de component charisma wordt genoemd is naar mijn mening synoniem aan leiderschap. In die zin is het wel zinnig, maar voegt de benaming charisma niets toe. Voor de zoektocht naar de kern van leiderschap levert de term charisma niets op. Charismatische leiders zijn dan mensen waarop een van de componenten van charisma van toepassing is. Het zijn aanwezige types, beroemdheden of gewoon leiders. Dat woord “gewoon” lijkt denigrerend te klinken, zo is het niet bedoeld. Het is meer een inleiding op mijn conclusie met betrekking tot charismatisch leiderschap. Namelijk, dat we beter niet kunnen spreken over charismatisch leiderschap, maar gewoon alleen over leiderschap. Charisma is een verwarrend concept. Gebruik van de term charisma maakt een gesprek over leiderschap onnodig wazig en ongrijpbaar.
Bergschenhoek, 17 juni 2001Lees ook: Charisma als bron van het desastreuze en Boegbeelden. Nagekomen noot 24 november 2012: Op de website van de Harvard Business Review kwam ik onlangs het volgende artikel tegen: http://blogs.hbr.org/cs/2012/11/the_dark_side_of_charisma.html Nagekomen noot 12 juli 2014, een citaat: Nagekomen noot 18 oktober 2014: lees ook: "Liever geen inspirerende leider", Max Wildschut, https://www.managementsite.nl/inspirerend-charismatisch-leiderschap,2014. [ii] Allesandra, T., Charisma: What Is It? What Will It Do for You?, www.mentoruniversity.com/tony/index1.html, 2001 |
dat kan via: Peter
blogt ook of via: of: Leiderschap Projectmanagementsite Index Bouwen
|
Copyright © 2001- 2015 Peter Markensteijn. Alle
rechten voorbehouden/All rights reserved. |