In een gesprekje vroeg een collega zich laatst hardop af of hij een project in een ander vakgebied zou kunnen doen. Mijn gedachte daarover is dat je zo’n project wel kan managen, maar niet kan leiden. Een van de eigenschappen van leiders is dat ze weten waar ze het over hebben, dat ze de materie voldoende kennen. Daarmee zijn zij in staat zijn om anderen te overtuigen.

Management zonder leiderschap is bloedeloos, vaak ontmoedigend en getuigt van disrespect ten aanzien van de vakinhoud en van vakmanschap. Materiedeskundigheid is een van de voorwaarden voor het tonen van leiderschap. Materiedeskundigheid is een van de bronnen waarop de legitimiteit en erkenning van leiderschap is gebaseerd (lees: "De legitimiteit van leiderschap ontrafeld").

Als een organisatie tot het uiterste wordt gemanaged, dan kan deze uiteindelijk superefficiënt zijn, maar is wel alle bloed er uit gemanaged.

In zulke organisaties wordt nogal eens geconstateerd dat ze niet innovatief zijn.

Tja, degenen die op dat gebied het verschil kunnen maken, de inhoudelijk actieve medewerkers, die zijn intussen volledig geoptimaliseerd aan het werk, ze zijn uitgebeend, ze hebben geen overmaat aan tijd meer voor andere zaken.

Een probleem dus! De oplossing van managers daarvoor is overigens voorspelbaar: ze gaan innovatie managen!
En daar komt zelden iets goeds uit voort.

 

Dit blog is eerder op mijn oude blog geplaatst