Kijkt u ook weleens maar zo'n kookprogramma waarin de deelnemers steeds de meest onmogelijke uitdagingen krijgen? Waarbij ze in een uur tijd met ingrediënten die ze pas net hebben gehoord een hoog kwalitatief culinair gerecht neer moeten zetten?
Wat mij ontzag inboezemt is dat al die amateurkoks een grote hoeveelheid apparaten en technieken onder de knie heeft. De ene keer wordt iets bevroren met stikstof de andere keer wordt een rookapparaat ingeschakeld of de ijsmachine gebruikt. De koks weten welke instrumenten ze moeten gebruiken en laten de noodzakelijke vaardigheden op hun gerecht los.
Voor ieder gerecht worden specifieke instrumenten en specifieke vaardigheden ingezet.
Indrukwekkend.

Hoe wonderlijk is het dan dat project maturity modellen er allemaal stuk voor stuk van uitgaan dat jouw organisatie zich op een hoger niveau bevindt naarmate er meer instrumenten op ieder project worden ingezet.

Als de makers van die modellen het in de keuken voor het zeggen hadden zou iemand hoger scoren als hij alle instrumenten en al zijn vaardigheden voor ieder gerecht zou inzetten.
Waanzin, toch?

Want echt, geloof me maar, succes in projecten hangt vooral ook af van het inzetten van de juiste vaardigheden en passende instrumenten. Niet te zwaar, niet te licht. Zoals de koks hun vakmanschap tonen door de juiste instrumenten en de juiste vaardigheden in te zetten, zo moeten projectleiders evenzeer de kans krijgen hun vakmanschap te tonen!

 

Lees ook: "Project maturity (projectvolwassenheid)"