In “Over robuustheid” gaat Taleb verder in op zijn ideeën uit De Zwarte Zwaan.

Natuur en robuustheid

Taleb kijkt naar de natuur en ziet daar robuustheid. Levende wezens vertonen manifestaties van redundantie. Wijzelf hebben twee ogen, twee oren, twee longen, twee nieren en we hebben organen die de functie van organen over kunnen nemen wanneer die eerste organen uitvallen. Taleb ontdekt dat in de natuur variatie en toeval belangrijk zijn voor het overleven van organismen en van systemen. Het maakt de natuur als geheel en organismen afzonderlijk robuust. Robuustheid is een oplossing voor de wereld om zich te wapenen tegen de gevolgen van optredende Zwarte Zwanen. Zwarte Zwanen zijn totaal onverwachte gebeurtenissen met een enorme impact.

Ervaringen Taleb en het vierde kwadrant

Taleb beschrijft ook wat hem allemaal is overkomen na het uitbrengen van “De Zwarte Zwaan”. Hij behandelt de gedachtenkronkels van tegenstanders en hij geeft inzicht in de weerstand die hij ondervindt. Onder andere van statistici. Tegenover die groep heeft hij zijn verhaal aangepast. Hij vertelt hen niet meer dat hun inzichten niet kloppen, maar verdeeld vraagstukken in vier kwadranten. Met dit schema als basis  stelt hij dat bestaande statistische inzichten en methoden prima geschikt zijn voor drie van de vier kwadranten, maar dat ze in het vierde kwadrant tekortschieten. Ook onze intuïtie schiet tekort in het vierde kwadrant.

De kwadranten ontstaan door Mediocristan (een wereld waarin zwarte zwanen geen rol spelen) en Extremistan (een wereld waarin zwarte zwanen wel een rol spelen) aan de ene kant uit te zetten en “eenvoudige resultaten” en “complexe resultaten” aan de andere kant. Het vierde kwadrant is het “Zwarte-zwaandomein” waar Extremisten en complexe resultaten bij elkaar komen.

Andere onderwerpen

Taleb heeft ervaren dat zeer systeemgerichte mensen, die leiden aan of neigen naar Asperger, zeer veel moeite hebben met ambiguïteit. Ambiguïteit is eigen aan de wereld van het vierde kwadrant.

Taleb heeft het verder nog over wandelen, sport, het begrijpen van boodschappen en het "nuttigste probleem in de geschiedenis van de moderne filosofie". Hierin behandelt hij uitgebreid het gebied waarin wij worden gedupeerd door wat we niet weten.

Slot

Taleb is zeer leesbaar en vrijwel steeds boeiend. En, als hij vreest niet boeiend te zijn (bijvoorbeeld als er voor leken erg theoretische stukken komen) verontschuldigd hij zich daar vooraf al over.

Dus: weer een prettig boek om te lezen en om over na te denken.

Over robuustheid” bij bol.com

Boekbespreking “De Zwarte Zwaan

 

Dit blog is eerder op mijn oude blog geplaatst op 11-12-2012