In “The Winner Takes It All. Of...???” beschreef ik al eens het verschil tussen Auftragstaktik en Befehlstaktik. De Auftragstaktik van de Duitsers in de Tweede Weeldoorlog was superieur aan die van de geallieerden. Maar, de Duitsers verloren wel, want getalsmatig waren de geallieerden superieur. Met name de Russen zetten heel veel manschappen in en er sneuvelden er heel veel.

Waar veel landen intussen hebben geleerd dat de Auftragstaktik superieur is aan de Befhelstaktik, daar geldt dat niet voor de Russen. De Russen vertrouwen nog steeds op de macht van het getal en in de effectiviteit van een strakke hiërarchie. De Oekraïners hebben wel geleerd en hanteren de Auftragstaktik. En dit maakt het verschil in de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne (naast de betere wapens die Oekraïne kan inzetten). De Russen vertrouwen nog altijd op een autoritaire structuur en op de macht van het getal. Ze sturen met verachting voor de mensenlevens die het kost heel veel slecht uitgeruste soldaten op onmogelijke missies.

In NRC stond op 17 februari 2023 een artikel waarin de oorlog werd geanalyseerd. Ik citeer:

Dan komt ook hun sterke kant beter tot zijn recht, die mede te danken is aan een decennium scholing door NAVO-docenten: improviseren, flexibel en mobiel opereren met behulp van moderne, westerse technologie en met grote verantwoordelijkheid voor het middenkader (onderofficieren). Precies het tegendeel van de Russische ‘stijl’, die hoort bij een autocratie waarbij iedereen bang is iets te doen zonder toestemming en wantrouwen op elk niveau regeert.

Inderdaad!

Je ziet het verschil, Poetin blijft in zijn ivoren toren ver van de werkelijkheid van het front bevelen geven. Terwijl Zelensky wel naar het front gaat. Maar niet om bevelen te geven. Dat laat hij aan de deskundigen over. Hij gaat naar de mensen toe die het vuile werk opknappen om hen moreel te ondersteunen. Dat is wel het laatste wat Poetin doet, geen wonder dat het moreel bij de Russen veel lager is dan bij de Oekraïners.

En ik herhaal het nog maar eens hier. Wat geldt voor krijgsmachten, dat geldt ook voor andere organisaties. Vertrouwen geven aan je mensen en hen de gelegenheid geven tot improviseren en tot het flexibel en mobiel opereren, dat is superieur aan een strakke, starre hiërarchie!
En ook: betrokkenheid van de leider bij zijn mensen zorgt voor een hoger moreel, dan autocratisch leiderschap vanuit een ivoren toren.

 

Citaat uit “Zware verliezen zaaien twijfel over Russisch offensief

Lees ook: “The Winner Takes It All. Of...???”.